Selecteer een pagina
Links | Toegepast Boeddhisme

Links

Hier vindt u verwante websites, websites die vormen van boeddhistisch geïnspireerde werkwijzen en inzichten tot onderwerp hebben; boeddhistische websites, meestal websites van boeddhistische organisaties of studiegroepen; en overige websites, websites die niet direct onder de eerste twee kopjes te vangen zijn.

Verwante websites

www.contemplativemind.org
De website van ‘Contemplatieve Mind in Society’. Deze organisatie in de VS houdt zich o.a. bezig met werkwijzen die geïnspireerd zijn door wijsheidstradities, net zoals de website van ‘Toegepast Boeddhisme’ doet. Ze hebben een aantal interessante artikelen op hun website staan. Zie voor een overzicht van hun verschillende werkwijzen ‘the tree of contemplative practices’: www.contemplativemind.org/practices/tree.html. Hun werkwijzen zijn vrij te gebruiken voor eigen doeleinden.

www.garrisoninstitute.org/home.php
De website van het Garrison Instituut. Dit instituut in New York houdt zich bezig met projecten geïnspireerd door wijsheidstradtiies. Hun hoofddoel is, zoals zes zelf zeggen: ‘Inspired Thinking, Thoughtful Action’.

www.mindandlife.org
De website van de Mind and Life organisatie. Deze organisatie heeft als doel ‘to alleviate suffering and promote flourishing by integrating science with contemplative practice and wisdom traditions’. De organisatie is gestart als het platform waar de Dalai Lama, de geestelijke leider van Tibet, gesprekken voerde met Westerse wetenschappers over wat ze van elkaar zouden kunnen leren. Die discussies hebben geleid tot een serie interessante boeken, dvd’s en vervolgconferenties. Alle uitgaven en activiteiten zijn op deze website te vinden.

www.focusing.org/neder.html
De website van de Nederlandse organisatie voor focussen. Focussen is een techniek die helpt om naar de gevoelens in je eigen lichaam (‘felt sense’) te luisteren.

www.alanwallace.org
De website van Allan Wallace. Hij is zeer geïnteresseerd is in meditatie en de door de wetenschap bewezen effecten van meditatie.

www.sbinstitute.com
Deze website is verwant met die van de hierboven genoemde Allan Wallace. Het betreft hier het Sint Barbara Instituut voor bewustzijnstudies. Zie met name de ‘research programs’ op deze de website

www.livingmindfulness.nl
De website van Joke Hellemans. Zij is in Nederland actief op het gebied van de mindfulness trainingen van Kabat-Zinn.

… (wordt vervolgd)

Boeddhistische websites

www.boeddhisme.nl
De website van de BUN, de Boeddhistische Unie Nederland. Deze organisatie vertegenwoordigt ruim 40 boeddhistische centra en studiegroepen. Vrijwel alle boeddhistische centra en studiegroepen in Nederland zijn op deze website te vinden, ook als ze niet aan de BUN verbonden zijn. Nalandabodhi Nederland is wel aan de BUN verbonden.

nederland.nalandabodhi.org
De website van Nalandabodhi Nederland. Nalandabodhi Nederland bestaat sinds 2010 in Nederland. Deze organisatie is verantwoordelijk voor deze website over ‘toegepast boeddhisme’. De organisatie staat onder leiding van de leraar Dzogchen Ponlop Rinpoche en is verbonden aan de Kagyu en Nyingma tradities in het Tibetaans boeddhisme. Het doel van Nalandabodhi is om op een eigentijdse, informele en praktische wijze belangstellenden een goed gefundeerd boeddhistisch pad van meditatie, studie en toepassing van het boeddhisme in het (Nederlandse) dagelijks leven aan te bieden. Nalandabodhi Nederland kent studiegroepen in Rotterdam, Wageningen en Dordrecht.

www.nitarthainstitute.org.
De website van het Nithartha Instituut. Het Nithartha Instituut biedt een grote varieteit aan cursussen aan over het Tibetaans Boeddhisme. Het doel van het instituut ‘is to bring the full depth of the Kagyu and Nyingma Tibetan Buddhist teachings to students in the West’. En: ‘Nitartha’s model is the traditional Tibetan “shedra”, or monastic college, but the teachings are presented in English for the Western mind’. Het Nitartha instituut staat onder leiding van Dzogchen Ponlop Rinpoche. De programma’s op dit instituut staan open voor iedereen. Dzogchen Ponlop RInpoche is ook het spirituele hoofd van Nalandabodhi Nederland. Zie hierboven.

www.plumvillage.org 
De website van de Vietnamese leraar Thich Nhat Hanh. Naar deze leraar verwijzen we regelmatig vanwege zijn praktische insteek van het boeddhisme.

www.shambhala.org
De website van Shambhala. Deze organisatie staat onder leiding van Sakyong Mipham Rinpoche. De visie van deze organisatie is gebaseerd op een combinatie van (Tibetaans)-boeddhistische en Shambhala leringen. De website van de Nederlandse organisatie is: www.shambhala.nl. Shambhala heeft op veel plekken in Nederland centra en studiegroepen.

www.insightmeditationcenter.org
De website van de Centre for Insight Meditation in de VS.

www.simsara.nl
De website van de Stichting Inzicht Meditatie in Nederland.Steeds meer mensen beseffen dat spirituele ontwikkeling van elementair belang is voor het menselijk welzijn.

www.rigpa.nl
Deze website is van Rigpa. Zij zeggen: in het Westen hebben we met moderne wetenschap de ‘uiterlijke wereld’ veroverd, maar op het gebied van de ‘innerlijke wetenschap’ hebben we nog veel terrein te winnen. Rigpa is een Tibetaans boeddhistische centrum.

… (wordt vervolgd)

Overige websites

www.cmoku.com
De website van kunstenaar Cynthia Moku bevat zowel traditionele kunst (thanka’s, ..) als moderne kunst, geïnspireerd door het (Tibetaans) boeddhisme.

… (wordt vervolgd)