Selecteer een pagina
Over Ons | Toegepast Boeddhisme

Over ons

Deze website wordt vormgegeven, ontwikkeld en beheerd door Nalandabodhi Nederland. Nalandabodhi Nederland is een organisatie binnen het Tibetaans boeddhisme onder leiding van Dzogchen Ponlop Rinpoche. Het doel van die organisatie is om de werkwijzen en inzichten van de Tibetaans boeddhistische wijsheidstradities op zo’n manier naar het Westen te brengen dat het daar landt. Op de website van Nalandabodhi Nederland staat: ‘Het doel van Nalandabodhi is om op een eigentijdse, informele en praktische wijze belangstellenden een goed gefundeerd boeddhistisch pad van meditatie/beoefening, studie en toepassing van het boeddhisme in het (Nederlandse) dagelijks leven aan te bieden’.

Deze website ondersteunt daarbij met name de toepassingen van het (Tibetaans) boeddhisme in ons dagelijks leven en ons dagelijks werk. Deze website maakt het mogelijk om deze werkwijzen en inzichten in te zien en er eventueel gebruik van te maken. Deze website is sinds augustus 2017 openbaar. Klik voor meer informatie over Nalandabodhi Nederland op Nalandabodhi Nederland.

Deze website is gebaseerd op een eerder ontwikkelde website van het Centrum Contemplatieve Werkwijzen. De activiteiten van dat Centrum zijn in 2016 beëindigd en door Nalandabodhi Nederland overgenomen.

Waarom boeddhistisch geïnspireerde werkwijzen en inzichten?

Eén van de redenen waarom we op deze website diverse boeddhistisch geïnspireerde werkwijzen centraal stellen is dat het mogelijk is om met deze werkwijzen en inzichten je aandacht en gewaarzijn verder te ontwikkelen en te versterken. Als je die versterkt, kun je je menselijkheid versterken. Dat komt omdat door de ontwikkeling van aandacht en gewaarzijn zowel de situatie om je heen als je eigen situatie (je eigen geest) zichtbaar en helder wordt. Je leert op die manier je emoties, rationalisaties, verwachtingen, overwegingen, drijfveren en dergelijke te herkennen en te erkennen. Als je die kent, is het moeilijker om je gevoelens en opvattingen en dergelijke op de situatie buiten je te leggen omdat je ook ziet wat er ook met jezelf aan de hand is. Dat geeft een aanzienlijk grotere kans op verbinding. Wanneer je meer verbonden bent met jezelf en anderen (je omgeving) is er een betere communicatie mogelijk met minder stress en meer empathie.

Activiteiten van Toegepast Boeddhisme

De volgende activiteiten worden ontwikkeld:

 • Deze website
  Het verder bijstellen en ontwikkelen van deze website. Deze website maakt boeddhistisch geinspireerde werkwijzen en inzichten toegankelijk. Een ieder kan er iets van zijn of haar gading vinden en naar het dagelijkse leven brengen. De website richt zich in het bijzonder op toepassingen van het (Tibetaans) boeddhisme.
 • Workshops, studiedagen, lezingen
  We verzorgen op verzoek workshops, studiedagen, lezingen en dergelijke betreffende werkwijzen en inzichten zoals die op deze website te vinden zijn. Deze activiteiten vinden plaats tegen betaling. Met de inkomsten wordt onder andere deze website verder ontwikkeld en bijvoorbeeld boekjes geschreven.
 • Coaching
  Het is mogelijk om de werkwijzen en de inzichten zoals op deze website te vinden zijn, voor jou in je dagelijkse leven geschikt te maken en je daarin persoonlijk te begeleiden. Ook deze activiteit vindt plaats tegen betaling.
 • Boekjes
  Het plan is om een aantal kleine praktische boekjes uit te geven. In die boekjes worden werkwijzen en inzichten geordend en uitgewerkt. Op die manier is het gemakkelijk om ze mee naar te nemen en ze regelmatig te bekijken. De boekjes zullen worden uitgegeven tegen vrijwel kostprijs.

Reacties, aanvullingen, ideeën en ervaringen met onze of andere boeddhistisch geïnspireerde werkwijzen en inzichten worden zeer op prijs gesteld. Je kunt ons bereiken via contact.

Dank

Dank aan iedereen die vroeger mee geholpen heeft en degenen die nog steeds mee helpen om deze website vorm te geven. Dat gaat  bijvoorbeeld om het ontwikkelen van de website, als praatpaal of inspiratiebron dienen, cursussen organiseren en/of mee geven, mee ontwikkelen, ideeën aanleveren, als voortrekker functioneren om een en ander in de praktijk uit te proberen, … Dank dus aan Frans Commijs (Rotterdam), Sebo Ebbens (Zutphen), Ferry Haage (Amersfoort), Carien Engelhard (Zutphen), Jolinda van Hoogdalem (Utrecht), Ron Arends (Zuid-Laren), Richard Brown (Boulder, USA), Cynthia Moku (Boulder, USA), en Jack Provily (Hellevoetsluis). Ook danken we de deelnemers van de diverse cursussen. Van hen hen hebben we veel geleerd.

Deze website is ontwikkeld door Jeroen Wiersma van Vormfabriek.