Selecteer een pagina
Met aandacht lopen | Toegepast Boeddhisme

Korte pauzes in de dag creëren

Door de dag heen kunnen we door korte pauzes te nemen even afstand nemen van onze gedoe, ons denken, onze gedachtepatronen, even afstand nemen van dat waar we zo intensief mee bezig zijn. Als we daar los van komen, hebben we de mogelijkheid om ons heen kijken om zo zien wat zich om ons heen en in onszelf afspeelt. Op dat moment kunnen we ons even met de wereld ons ons heen verbinden. Ook kunnen we even kijken hoe we er zelf voor staan. Volgens de boeddhistische docente Pema Chödrön is dat één van de belangrijkste dingen om te doen in ons leven: in verbinding staan met het leven, zowel het leven om ons heen als ons eigen leven.

Korte pauzes? 

We kunnen onszelf ‘s ochtends de vraag stellen wat het belangrijkste is om die dag te doen. Hoe kan ik het beste met deze dag omgaan? Heel vaak ontdekken we als we ’s avonds inslapen, hoe snel de dag voorbij is gegaan. Als we ons dat realiseren is de vraag terecht of dat is wat we van deze dag wilden? een andere mogelijke vraag aan het eind van de dag: heeft de dag ons voldoende opgeleverd aan momenten waarop we genoten van wat er met ons en/of om ons heen gebeurde? Dit zijn goede vragen. Waar, voordat we het weten is ons leven voorbij en zijn we niet te weten gekomen hoe de wereld er voor stond of er uit zag.

Korte pauzes!

Een van de belangrijkste dingen om bewust met ons drukke bestaan om te gaan is het regelmatig creëren van een pauze of een opening. In die opening kunnen we om ons heen en naar onszelf kijken. We kunnen zien hoe we er zelf voor staan. Zijn we moe? Voelen we ons goed? Onderdrukken we boosheid over iets wat net of al lang geleden gebeurd is? Als we om ons heen kijken, kunnen we zien hoe diep en uitgestrekt de wereld is. We realiseren ons dan vaak hoeveel we daar door de dag heen van missen. Door momenten van openheid kunnen we even ervaren hoe de wereld om ons heen proeft, ruikt, voelt en hoort. Hoe fris die is.

Wat voor mogelijkheden hebben we om ons hoofd zo nu en dan uit de wolken te halen, om afstand te nemen van onze gedachten, om naar binnen en naar buiten te kijken? In de ochtend kunnen we mediteren. We zitten dan op ons kussen of stoel. Meestal is er dan even voldoende ruimte om ons heen. Meditatie of aandachttraining zorgt daarvoor. Elke keer als we ons ons denken herinneren en er aandacht aan besteden door het te labelen, creëren we een opening. Als we het druk hebben of er als spanning is, lukt dat niet altijd. Maar meditatie of aandachttraining helpt ons in elk geval om daar even bij stil te staan, zodat we weer wat ruimte om ons heen voelen.

Ja, maar een drukke dag

Als we de dag ingaan, verdwijnt die ruimte weer. We schieten zo snel in onze gewoontepatronen dat we vergeten dat we in staat zijn die openingen te creëren. We duiken onder in onze activiteiten om ‘s avonds te ontdekken dat de dag voorbij is gevlogen.

‘Ja, maar … er is zoveel mail; ik heb zoveel afspraken; het moet voor volgende week af; als ik dit niet snel afrond, gaat iemand anders ermee vandoor; ik moet naast werken ook nog het huishouden doen en de kinderen van school halen; de hele familie zit op mijn nek, waardoor ik nu al niet aan mezelf toekom, laat staan dat ik dit nog moet doen; vroeger heb ik het ook wel eens gedaan maar dat heeft geen enkele zin gehad.’

Hoe kunnen we de diepte en de uitgestrektheid van de wereld zien, als we ons zo opstellen? Ons bijzondere, menselijke bestaan bestaat uit bijzondere, menselijke jaren, maanden, weken en dagen. Natuurlijk moeten we veel doen. Maar het is ook belangrijk zo nu en dan een opening te creëren. Zodat we ons niet ’s ochtends al druk maken over de middag; en in de middag over de avond; en in de avond over de volgende dag of de vorige dag. Even stilstaan, even een opening creëren, brengt de ervaring van het hier en nu weer terug. Het geeft de mogelijkheid een frisse start te maken. Als we het regelmatig doen, sijpelt dat door in onze dag. Wanneer we het vaker doen, beginnen we de ervaring op prijs te stellen. We verlangen naar meer.

Pauze beoefening

De pauze beoefening bestaat uit het aandacht geven aan drie ademhalingen: drie in- en drie uitademhalingen. We moeten dan wel stilstaan. Dat kan bij de lunch, bij de koffie, achter de computer, tussen twee agendapunten, tijdens de afwas, bij de reclame tijdens het tv kijken, in de trein of bus, in de rij voor de kassa in de supermarkt. Pauze beoefening kan onze dag veranderen als we het regelmatig doen. Het maakt dat je even bent waar je bent in plaats van dat je overal bent behalve waar je bent. Laat dat een contrast zijn met wat zich kort daarvoor afspeelde en wat zich daarna zal afspelen. Voel even wat je voelt, ervaar wat je ervaart.

Dit pauze moment kan je ook creëren ook door even goed naar iemand te luisteren. Meestal leggen we bij het gebruik van onze zintuigen de klemtoon op zien. Zo nu en dan vervangen we dat door vooral aandacht te besteden aan luisteren. Door intensief te luisteren creëren we ook een opening in ons denken, in onze gedachtepatronen, in onze wolken. Dat kan elk moment. Dat kan drie ademhalingen, dat kan ook drie minuten. Daarna kunnen we overgaan tot de orde van alledag. Tijdens die drie ademhalingen gaan we echt op een stoel zitten, we stoppen onze plannen, we zetten onze koffie even opzij, we laten de computer even voor wat die is, we laten onze activiteiten vallen en we luisteren.

Dat kan ook als we in de natuur wandelen: stop drie ademhalingen of drie minuten en luister. Creëer een opening. Creëer een moment zonder planning of  herinnering. Op datzelfde moment zien we de diepte en de uitgestrektheid van de wereld, in onszelf en buiten ons.

Pauzeer, verbind je met de je ervaring, geniet daarvan, en ga weer verder. Doe dat regelmatig. Creëer een opening! En weer. En weer. En weer. Kom uit je gedachtepatronen, kijk om je heen. Het moet mogelijk zijn dat in elk geval drie keer per dag 1- 3 minuten te doen. Een verwante werkwijze op deze website is stop, ontspan, kijk.